Kosmetikken du bør holde deg unna!
January 17, 2010 by Lev Logisk
Kosmetikkbransjen er dirty business. Se bare alt de putter i kremene som vi kjøper. Jeg kan ikke si at alle de nevnte ingrediensene under er farlige for deg, men du kan jo lese gjennom de selv og se om dette er ingredienser du har lyst å tilføre huden din…Dette er hentet fra Charlottes urtekosmetikk som har produkter du kan få kjøpt på LevLogisk.no
Dette er ingredienser som du ALDRI vil finne i hennes kosmetikk
AKRYLAMID
INCI-navn acrylamide
Brukes som stabilisator og fortykningsmiddel Giftig og kreftfremkallende.
ALCOHOL, ISOPROPYL (SD-40)
Uttørrende og irriterende oppløsningsmiddel. Ødelegger hudens naturlige syrekappe slik at den blir mer sårbar for bakterier og virus. Kan frembringe brune flekker og for tidlig aldring av huden.
ALUMINIUMHYDROXYKLORID
INCI-navn: Aluminium Chlorohydrate
Brukes i deodoranter. Irriterende og allergifremkallende. Stenger hudens svettporer. Tas opp av huden og lagres i kroppen.
AMMONIUM LAURETH SULFATE
Kreftfremkallende
BENZYL ALCOHOL
Konserveringsmiddel. Allergifremkallende. Irriterende på hud og øyne.
BHA
INCI-navn: butylhydroxianisol
Antioksidant. Allergisk kontakteksem. Kreftfremkallende.
BHT (BUTYLHYDROXITOLUEN)
INCI-navn:BHT
Syntetisk phenol. Antioxidant. Kan være kreftfremkallende. Allergisk kontakteksem. Miljøbelastende.
BNPD 2–BROMO-2 NITROPROPANE 1,3-DIOL
INCI-navn: samme
Løsningsmiddel for neglelakk. Giftig. Brukes også som konserveringsmiddel på tross at det er en meget tvilsom ingrediens å bruke i kosmetikk. Kan danne nitrosaminer sammen med f.eks. triethanolaminer. Kan forårsake allergisk kontakteksem. Personer som arbeider med kjemikalier og inhalerer dette stoffet kan miste appetitten samt få diaré og hodepine.
BORAX
INCI-navn Sodium Borate
Gjør huden tynnere, tørrere.
BUTYLACETATE
Skader nervesystemet. Lösningsmiddel i neglelakk
BUTYLENE GLYCOL
Se MINERALOLJER
CARBOMER
Emulgeringsmiddel klassifisert som kreftfremkallende og giftig ved hudkontakt. Inneholder rester av løsningsmiddelet benzol.
CETALKONIUM CHLORIDE og CETRIMONIUM CHLORIDE
Brukes i hårbalsam samt i papir og tekstilindustrien som bløtgjører. Tørrer ut håret og gjør det sprøtt. Syntetisk,irriterende, allergisk og giftig. Ved inntak er det dødelig.
DIAZOLIDINYL UREA
Forårsaker kontakteksem. Inneholder formaldehyd som er kreftfremkallende. Giftig ved inhallering
DIMETHICONE og DIMETHICONE COPOLYOL
Se SILIKON
ETHYL ACETATE
Skader nervesystemet. Lösningsmiddel i neglelakk.
EUXYL K 100
INCI- navn: Benzyl Alcohol (and) metyhylchloroisothiazolinone (and) methylisothiazolinone Konserveringsmiddel. Allergifremkallende.
FORMALDEHYD (FORMALIN)
Billig og meget effektivt konserveringsmiddel i såper hårprodukter, neglelakk etc. Giftig. Kontakteksem. Hodepine og kronisk tretthet. Irriterende på øyne, nese og hals. Allergi og kreftfremkallende.
FRAGRANCE
Se PARFYME
HVALRAV (SPERMACETT)
INCI-navn: Spermacetti cetaceum
Hvalrav er en voks som man får fra spermasetthvalen. Spermasetthvalen er en truet dyreart. Kan erstattes med cetearylalkohol eller jojobaolje.
IMIDAZOLIDINYL UREA
Se FORMALDEHYD
ISO-PROPYLMYRISTAT
INCI-navn: Iso-Propylmyristate
Vanlig erstatning for vegetabilske oljer. Kan reagere med triethanolaminer og danne nye stoffer som kan forårsake helseproblemer.
ISOPROPYL PALMITATE
Fettsyre fra palmeolje kombinert med syntetisk alkohol. Hudirriterende, eksem (dermatitis). Forårsake akne.
ISOPROPYL STEARATE
Syntetiskt fett.
ISODOPROPYNYL-BUTYLCARBAMATE (IPBC)
Konserveringsmiddel. Allergifremkallende
KATHON CG
INCI-navn: Methylchloroisothiazolinone (and) Methylisothiazolinone Konserveringsmiddel.
Brukes i kjølevæsker til biler og beskyttelse for tre ved trykkimpregnering. Bekjempelsesmiddel klasse 2. Allergifremkallende. Brukes i ca 10-20 % av all kosmetikk. Det er 32 forskjellige navn på Kathon
KORTISON
Brukes i salver mot eksem. Tynnar ut huden, vilket gir dårligere motstandskraft. Kan påvirke kroppens egen livsviktige kortisonproduktion
METHICONE
se silicon
METHYLCHLOROISOTHIAZOLINONE
Konserveringsmedel.
Se Kathon CG.
METHYLDIBROMO GLUTARONITRILE (MDBGN) (MG)
Konserveringsmiddel i såpe og sjampo. Allergifremkallende. Symptomene på allergi er eksem med rødlig utslett, evt. blærer og sår.
MINERALOLJER
Også kalt Petrolatum-Paraffinum liquidum-Vaselinum-Medisinsk hvitolje, Ceresin, Dimethico, Ozokerit (i maskara), Polyisobutene (i lippgloss), E 905.
Brukes istedenfor vegetabilske oljer og fetter. Fremmedstoff for kroppen. Absorberes ikke av frisk hud. Legger seg som en tynn hinne på huden og tetter til porene og blokkerer den naturlige prosessen slik at huden ikke fungerer bra. Talgproduksjonen forstyrres. Hemmer svettavsondringen med ca 50%. Gir en falsk mykhetsfølelse på huden. Inneholder ingen fettsyrer eller vitaminer. Hindrer opptagelsen av fettløselige vitaminer som A-, D-, E-,F- og K-vitamin ? og noen mineraler. Huden blir avhengig av oljen og vil etter en stund bli tørr og livløs. Kroppen kan ikke ta opp eller bruke dette stoffet. Kommer stoffet likevel inn i kroppen gjennom munnen etc. og sår lagres stoffet i lever, nyrer og lymfeknuter og kan dermed forårsake betennelse i hjerteklaffene, leddbetennelser og leddgikt. Kan gi unormal cellevekst som eventuelt kan resultere i svulstaktige dannelser. Miljøbelastende. Forurenser jord og vann
MUSTELA
Minkolje. Jojobaolja kan erstatte denne ingrediensen.
OCTYL OCTANOATE
Syntetisk fett.
OCTYL STEARATE
Syntetisk fett.
OLEAMIDE
INCI-navn: Oleamide DEA, Oleic Acid
Utvunnet av fettsyrer fra planter og dyr.Brukes som tensid og skumstabilisator Kan danne nitrosaminer som er kreftfremkallende
OZOKERIT
En form for mineralolje som brukes i bl. a lipgloss och maskara.
p-PHENYLENEDIAMINE (ppd)
Fargestoff i hårfarger. Meget allergifremkallende.
PARABEN
INCI-navn: Metylparaben, Buthylparaben, Isopropylparaben, Isobutylparaben, Ethylparaben and Propylparaben.
Parabener brukes som konserveringsmidler i kosmetikk, pleieprodukter (kremer, såper, våtservietter og lignende) og legemidler.
Enkelte parabener er også tillatt brukt til konservering av mat.
Parabener er svært utbredt; om lag 80 prosent av alle kosmetikk- og pleieprodukter inneholder parabener
På grunn av at det har vært en del diskusjon om helseskadelig virkning av parabener, har jeg sluttet med å bruke dette konserveringsmiddelet i mine produkter
PARAFIN
INCI-navn Paraffinum liquidum, sodium petrolatum, mineralsk olje, mineral oil
Se MINERALOLJER.
PARFYME
INCI-navn: Fragrance
Alminnelig parfymesprit til parfyme og kosmetikk er denaturert med dietylftalat som er under mistanke for å være kreftfremkallende. Det blir også brukt som bløtgjørende middel i visse former for plastikk. Forskere ved Norsk institutt for luftforskning har vist at syntetisk parfyme lagres i kroppen på samme måte som PCB och DDT. Et parfymeatelier har i dag omkring 1000 naturlige stoffer og 9000 syntetiske stoffer å arbeide med. I parfyme er det 15-20% duftstoff resten alkohol.
I eau de parfume; 10% duftstoff pluss alkohol og vann. I eau de cologne: 5% duftstoff pluss alkohol og vann. Det er ikke duftstoffene du betaler for, men reklame, innpakning og flaske. Det er tillatt å bruke syntetiske hormoner pheromoner i parfyme.
Pheromoner er velkjent som insektbekjempelsesmiddel. Man lager en felle i et område hvor det er oldenborrer. Fellens lokkemiddel er hun-oldenborre pheromon, som tiltrekker hannen. Deretter lager man en ny felle med han-oldenborre pheromon til å fange hunnene. Pheromoner er så kraftige at 1 liter sommerfuglpheromon helt i havet vil kunne spores av en sommerfugl. Hva skjer når vi bruker en parfyme med syntetisk menneske-pheromon?
PEG
INCI-navn: Polyethylene glycol/polyethylene.
Emulgator. Forstyrrer hudens beskyttelseslag slik at skadelige stoffer kan trenge inn gjennom huden. Ved fremstillingen brukes den giftige gassen etylenoxid som er under mistanke å være skadelig for fosteret og kan dessuten forårsake kreft.
PETROLATUM
Se MINERALOLJER.
POLYAKRYLAMID
Fortykningsmiddel. Lages bl.a. av akrylamid som er kreftfremkallende.
POLYISOBUTENE
En form av mineralolje som brukes i bl. a lipgloss.
POLYSORBATE
Fins flere forskjellige. Brukes som emulgeringsmiddel og antistatmiddel.
Kan inneholde rester av løsningsmiddel.
POLYQUARTERNIUM
Fins flere forskjellige. Brukes som mjukgjørere og fortykningsmidler. Stofferne bedømmes til høy miljøfarlighet, da de er giftige og ikke nedbrytbare.
PROPYLEN GLYCOL
INCI-navn: Propyleneglycol
Emulgeringsmiddel. Vanlig brukt til å utvinne urte-ekstrakter. Fremstilles av propangass. Brukes til bremse-og frostveske. Blir også brukt i bonevoks og maling samt såpe, fuktighetskremer,sjampo og balsam. Propylen Glycol trenger raskt inn i huden og kan skade hudcellene og forstyrre celleveksten. Resultatet er tørr hud. Allergifremkallende.
SILIKON
INCI-navn: Silicon
Syntetisk olje også kalt Cyclomethicone-Dimethiconol-Dimeticon-Diphenyl Dimeticon-Methicon Silikon kan danne formaldehyd ved nedbryting. Samme virkning som MINERALOLJER.
SODIUM LAURETH SULFATE
Tensid som er PEG-basert.
Se PEG.
SPERMACETTI CETACEUM
Se HVALRAV
STEARALKONIUM CHLORIDE
Brukes i hårbalsam og kremer. Allergifremkallende. Giftig.
TEA (TRIETHANOLAMINE) LAURYL SULFATE
Tensid. Irriterer hud og slimhinner. Kan skade leveren. I forbindelse med nitrat dannes kreftfremkallende nitrosaminer i kroppen.
TOLUENE
Løsningsmiddel i neglelakk. Skader nervesystemet.
TRICLOSAN
Et antibaktrielt middel brukt i tannkrem,deodoranter, såper etc. Kan utvikle motstandsdyktige bakterier og føre til resistens mot antibiotika. Triklosan regnes også som en type antibiotika. Stoffet har ikke vist noen positiv helsemessig effekt. Mistenkes å ligge bak økende antall allergier.
TRIETHANOLAMIN (TEA)
INCI-navn: Triethanolamine
Meget vanlig emulgeringsmiddel Fremstilles fra petrokjemisk industri. Triethanomalin virker irriterende på øyne, munn og nese. Stoffet opptas direkte gjennom huden og kan skade lever og hjerte. Går det i forbindelse med nitrat (som fins i drikkevann og flere dagligvarer) dannes kreftfremkallende nitrosaminer inne i kroppen.
VASELIN
INCI-navn: Vaselinum, Petrolatum.
Brukes til maskinfett da den lager en glatt fettet uigjennomtrengende barriere, som hindrer fukt til å få maskindelene til å ruste. SE MINERALOLJER
I miljøklubben min som går hver mandag på bloggen Økobaby tar jeg for meg dette og andre miljøtips som kommer inn.
Meld deg på Lev Logisk’s nyhetsbrev
Del denne artikkelen på Facebook
Besøk Nettbutikken med grønne kvalitetsprodukter til baby og voksen
Skrevet av Sally Kvangarsnes










